Hva betyr det for deg og meg at myndighetene har økt anbefalingen fra 3 til 7 døgn med egenberedskap?

Nylig har Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) oppdatert sine anbefalinger for hvor lenge vi bør være forberedt på å klare oss uten ekstern hjelp i tilfelle kriser. Der de tidligere anbefalte forsyninger for tre dager, er anbefalingen nå økt til syv døgn. Men hva betyr egentlig dette for oss som privatpersoner, og hvorfor har det blitt så viktig å være forberedt på lengre perioder?

I en verden der klimaendringer, ekstremvær og andre uforutsette hendelser stadig blir vanligere, har også myndighetene innsett at vi må kunne være mer selvhjulpne over lengre tid. Når strømmen går, vannet forsvinner, eller matforsyningene stopper opp, handler det ikke lenger om å ha nok til et par dager – men å være i stand til å klare seg i en hel uke. Økningen fra tre til syv døgn er en tydelig påminnelse om at vi må være bedre forberedt enn før, både for vår egen sikkerhet og for å redusere presset på offentlige ressurser og kapasiteter i krisetider.

Hvordan kan du forberede deg?

Å være forberedt i syv døgn betyr å ha et større lager av mat, vann, varme og nødvendige hygieneartikler enn det som tidligere var anbefalt. For mange kan dette virke overveldende – hvor mye vann trenger jeg egentlig? Hva med medisiner, batterier og varme klær? Det er lett å bli usikker på hva man faktisk trenger, og hvordan man best kan organisere det hele.

Det er her Didit-egenberedskap kommer inn som en uunnværlig hjelper. Ved å bruke Didit-egenberedskap kan du enkelt holde oversikt over hva du har i ditt beredskapslager, og appen gir deg påminnelser om når noe må byttes ut eller fylles opp. I stedet for å prøve å huske alt selv eller å stole på et gammelt utskrevet ark, gir appen deg full kontroll over din beredskap – tilpasset de nye anbefalingene fra DSB.

Fra tre til syv døgn – mer enn bare tall

Forskjellen mellom tre og syv døgn kan høres liten ut, men det utgjør en stor forskjell i en krisesituasjon. Tenk på strømbrudd som varer i flere dager, eller veier som blir stengt på grunn av flom. I slike tilfeller kan det gå dager før hjelp eller forsyninger når frem, og det å ha nok mat, vann og varme kan være avgjørende for din komfort og sikkerhet. Det handler om å ha en buffer som gir deg muligheten til å holde hodet kaldt og klare deg selv – uten å være avhengig av at hjelpen kommer med en gang.

DSBs nye anbefaling viser også en økt bevissthet rundt at det kan oppstå situasjoner der mange mennesker trenger hjelp samtidig. Ved å være forberedt for syv døgn kan du bidra til å avlaste det offentlige hjelpeapparatet, slik at de kan fokusere på de som virkelig trenger umiddelbar hjelp, som syke eller eldre uten pårørende.

Didit Egenberedskap lanseres i november 2024

For å hjelpe deg med å følge de nye anbefalingene lanseres Didit-egenberedskap i løpet av november. Med appen kan du få tilgang til tilpassede sjekklister, nyttig informasjon, og påminnelser som sørger for at ditt beredskapslager alltid er oppdatert og klart. Dette betyr at du ikke trenger å stresse med å huske alt selv, eller bekymre deg for om noe har gått ut på dato – appen holder styr på alt for deg.

Å øke egenberedskapen fra tre til syv døgn kan virke som en utfordring, men med Didit-egenberedskap blir det enkelt og oversiktlig. Du får alt du trenger rett på mobilen din, slik at du kan være trygg på at du og dine nærmeste er klare for det uventede. Og vi har selvfølgelig tenkt på at informasjonen i appen er tilgjengelig på din mobil, selv om mobildekningen skulle bli borte. Meld deg på vårt nyhetsbrev i dag for å få oppdateringer om lanseringen og praktiske beredskapstips, og bli blant de første som får tilgang til Didit-egenberedskap – for en tryggere hverdag.